ГОРЕЩО: ПРОФЕСОР ЛЮБОМИР ДАЛЧЕВ ИЗОБЛИЧИ ЛЪЖЕЦА СПАРТАК ДЕРМЕНДЖИЕВ.

Впечатляващ разказ на Любомир Далчев, озаглавен „Пътят на всеки творец“ от 19.04.1968г. изобличи лъжите на Спартак Дерменджиев пред Площад Славейков“ от 28.04.2015г.

На 28.04.2015 г., в медията „Площад Славейков“ бяха публикувани потресаващи лъжи, манипулации и спекулации в интервю със Спартак Дерменджиев – един от синовете на големият български скулптор Крум Дерменджиев.

Спекулацията започва още в заглавието : Спартак Дерменджиев : Аз правех скулптурите на баща ми.“, като по-нататък продължава с внушението, че Крум Дерменджиев не можел сам да си прави скулптурите и трябвало 10 годишният  Спартак да му ги прави, та затова ето виждате ли колко голям и важен бил Спартак, но не му се давали големи поръчки…  

Доста прозрачен ход.

За придаване на важност и зачеркване на старото поколение скулптори – класици от хоризонта чрез оклеветяването им. 

Крум Дерменджиев (3)1

Това, което Спартак Дерменджиев скри от нас в интервюто, е фактът, че със съдебно решение за развод от 16.05.1968 г. на Софийски Градски Съд, Спартак Дерменджиев още от 14 годишна възраст не живее в едно домакинство и в едно и също семейство с баща си Крум Дерменджиев, камо ли пък да му е „правил скулптурите“, а издръжката му е изпращал с пощенски записи по пощата. Спартак е живял при майка си, а не при баща си, който го е изоставил и си е създал ново семейство и нови деца . . .

И ако някой мисли, че става дума само за някаква роднинска караница между баща и син, то отново не е познал.

Защото преименувалият се наскоро от Спартак на Парис Дерменджиев, не е „пожалил“ дори и професора си, при който е завършил в академията – проф. Илия Илиев, също добър български скулптор. Ето какво казва Спартак за него : 

Навремето на нищо не ни учеха в Академията – твърди скулпторът – само се лежеше по пейките… Ако някой кажеше, че се учи от професорите си – защото те бяха паметникари – всички щяха да му се присмеят, да му кажат, че е натегач и лъжец. Затова бе немислимо да се случи. Спомням си, че посещавах лекциите по естетика на Исак Паси във Факултета по журналистика, но моят професор – Илия Илиев, разбра и ми каза да не ходя.“

И правилно му е казал – нали се е записал да учи скулптура, а не журналистика . . .

Днес Спартак Дерменджиев се оплаква пред журналистката Диляна Димитрова, че бил станал жертва на анонимен трол в нета, но истината е че именно Спартак, криейки се зад чуждата самоличност на скулптора Димо Лучиянов е избрал да злослови срещу колегите си скулптори чрез лъжи, подигравки и безсрамни клевети, за да изпъкне по някакъв начин пред тях.

1 - Любомир Далчев-за Крум Дерменджиев

В друго свое интервю, този път в Капитал от 13 март 2015 г., Спартак атакува и останалата част от скулпторите, чиито майсторски сътворени паметници не му изнасят…

Сред имената на засегнатите от Спартак скулптори са още Иван БлажевНиколай ШмиргелаМарко МарковЛюбомир Далчев, Иван ЛазаровЛюбен ДимитровВаска ЕмануиловаВладимир ГиновскиСтефан Стоимиров, Михаил Михайлов и други.

Техните художествени произведения не били част от културното наследство на България според думите на Спартак във вестник „Капитал“. Според закона за културното наследство обаче са именно културно наследство на България.

Колкото до „помагането“ – за непросветеният в кухнята на скулптурата читател, трябва да се разясни, че „помагането“ изразяващо се в носене на торби гипс, кофи вода, отливане и увеличение не е никаква авторска или творческа работа, работници за тази техническа работа си има всеки един действащ скулптор и си ги сменя както и когато си пожелае, с когото си пожелае. А претенциите за авторство заради „помагането“ с носене на торбите с гипс са абсолютно нелепи.

Но нека да продължим нататък с прословутото интервю на Спартак в „Площад Славейков“, в което изрича и една съвсем нова лъжа :

Баща ми беше скулптор, но тези неща, които са хубави и с тях е влязъл в историята на изкуството – паметникът на Гоце Делчев, рисунките от затвора…, не ги е правил той. Дори дипломната му работа не изглежда да е негова – той не можеше да работи така, защото не е пластик, по-скоро е декоративен автор. Аз още от 10-годишен бях вързан в ателието му, не можех да играя с децата…“

На фона на фактите, документите и снимките на които ясно се вижда каква е истината и кой е правил скулптурите в действителност, това звучи точно като грандоманска фантасмагория на 10 годишно дете…

Крум Дерменджиев (5)

Истината я знае най-добре скулпторът Любомир Далчев, а не Спартак Дерменджиев, който още не е бил роден тогава на този свят, за да знае изобщо как стоят нещата. 

И тъй като освен свидетел, Любомир Далчев  е и професор по скулптура, завършил не само българската Национална Художествена Академия, но и Римската академия за изящни изкуства, то можем с основание да разглеждаме разказът му и като експертна оценка за това дали наистина Крум Дерменджиев  се е представял с чужди творби, както твърди недостойният му син Спартак . . .

ПРОФЕСОР ЛЮБОМИР ДАЛЧЕВ

проф. Любомир Далчев

От свидетелстващият разказ на Любомир Далчев научаваме, че всъщност Спартак е излъгал, че баща му не бил автор на творбите си, научаваме, че Спартак е излъгал, че баща му не бил скулптор пластик, както и че Спартак е излъгал, че баща му не е бил работлив и е трябвало Спартак да му прави скулптурите, защото не можел сам и някой трябвало да му ги прави…

А ето и разобличаващата лъжите на Спартак Дерменджиев изповед на един безспорно достоверен, компетентен и напълно честен свидетел – професор Любомир Далчев. Изповедта е от 19 април 1968 – ма година и е документирана в архивите на печатните издания.

Любомир Далчев , 19 април, 1968 г. :

ПЪТЯТ НА ВСЕКИ ТВОРЕЦ.

. . . В тези кошмарни дни на вратата на моето ателие в Бояна се появи един младеж, преследван, гонен, минал през школата на полицейските участъци.

Той ми се довери, макар и малко да се познавахме. Месеците, които прекара в моето ателие бяха за него време на укрепване и учение. Не зная дали тогава се затвърди у него любовта към скулптурата ?

Hо той носеше със себе си заряд на творец, работеше усърдно, с голямо желание и любов. Аз го обикнах, аз винаги съм обичал трудолюбивите хора. Работата е всякога гаранция за успех.                                     

От това което е направил Крум Дерменджиев за този четвърт век, едва половината се е вместило в обширната зала на ул.Гурко №1.

Тук ще видим произведения от миналото и настоящето, познати лица от времето на борбата и от наши дни. Крум Дерменджиев е винаги до реалността, до тези които го заобикалят.

Но от всички той най-много обича майка си и братята си. Та нали трима от тях паднаха за нашата свобода. Тези мили образи са постоянно пред очите му и той ще ги изобразява много пъти.

Застанал пред бюста на неговият брат Асен,  виждам как образа израства монументален. Кръвта от сърцето на художника е преминала в камъка, тя пулсира в него. Героят е жив.

Това е творба с рядко художествено внушение, с чиста и категорична форма, с единен плътен обем. Изразът е великолепен – образ на силен борец, решителен и благороден.  Аз твърдя, че това е един от най-прекрасните бюстове в нашата скулптура.

Постигнатото е достатъчно за справедлива оценка, защото когато говорим за един творец, трябва да вземем най-високата точка на неговото развитие, както планината се измерва със своя най-висок връх.

Любомир Далчев , 19 април, 1968 г. 

*за пълният текст на речта – тук .

Крум Дерменджиев е научил най-много за скулптурата от Любомир Далчев и то за изключително кратко време и много, много работа. Като други свои учители, които са му оказали влияние, но вече след постъпването му в академията, той признава проф. Марко Марков и Иван Лазаров.

Любомир Далчев е имал и други свои ученици в ателието си, но не е известен друг негов ученик, от който да се е възхитил до такава степен, както от работата на Крум Дерменджиев. 

  Крум Дерменджиев работи скулптура. Сам. – 1941 г.

Крум Дерменджиев работи скулптура. Сам. – 1941 г.

Истината трябва да се знае! 

Крум Дерменджиев си има всичко – свидетели, снимки, видео, експертни оценки, както и съдебен акт, с който са отхвърлени претенциите на Спартак Дерменджиев да получи запазена част от скулптурите на баща си.

Това, че когато Спартак ги е искал от съда, не е твърдял, че не са на Крум Дерменджиев и че „не струват“, би трябвало да говори достатъчно красноречиво за това каква е истината в действителност. 

Крум Дерменджиев -1997

Крум Дерменджиев -1997

* Пълният текст на изповедта на проф. Любомир Далчев е публикуван ето тук.

Източникът на информацията е доказан, автентичен и потвърден в брой от месец април, 19.04.1968 година на вестник „Работническо Дело“, където е публикувана речта на Любомир Далчев.

Любомир Далчев е професор по скулптура, завършил не само българската Национална Художествена Академия, но и Римската академия за изящни изкуства.

Речта е произнесъл като куратор на ретроспективната изложба на Крум Дерменджиев през 1968 г., защото именно той е пряк свидетел на развитието на Крум Дерменджиев като скулптор.  

В описа с творби на тази изложба се намират и скулптурните портрети на сподвижниците на Гоце Делчев, за които Спартак „се съмнявал“, че било възможно да ги направи човек без образование по скулптура.

Сякаш Огюст Роден, Кольо Фичето и Луи Бариас не са били гениални творци без образование на хартия.

А Крум Дерменджиев е получил такова, но по стечение на обстоятелствата това е станало малко по-късно /1951г./, след което самият той става преподавател по скулптура в Националната Художествена Академия.

И не само, че е получил образование, но дипломата му от академията е била единствената диплома във випуска с оценка отличен 6 + с похвала. Такова нещо се е правило изключително рядко и то само в случаите, в които в академията е попаднал изключителен талант. 

Крум Дерменджиев (4)

Но по-любопитен е фактът, че само няколко години преди това свое изказване, че Крум Дерменджиев  „не можел“ сам да си прави скулптурите, същият Спартак Дерменджиев е заявявил пред съда точно обратното, а именно – че творчеството на Крум Дерменджиев е значимо и че то трябва да се издирва и съхранява . . .

ОЩЕ ПО ТЕМАТА :

И ХУДОЖНИКЪТ ХРИСТО БАРАКОВСКИ РАЗОБЛИЧИ ЛЪЖЕЦА СПАРТАК ДЕРМЕНДЖИЕВ !

И СКУЛПТОРЪТ СТОЯН КОЛАРОВ РАЗОБЛИЧИ ЛЪЖЕЦА СПАРТАК ДЕРМЕНДЖИЕВ !

Реклами